29 Ağustos 2010 Pazar

Strese karşı bir dilim kavun!


Yaz aylarının serinletici meyvesi kavunun, strese karşı da etkili olduğu ortaya çıktı.
İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Fransa Tarım Bilimleri Araştırmaları Enstitüsü’nden (INRA) bir grup bilim adamı, kavunun içerdiği antioksidanların strese karşı koruyucu olduğunu tespit etti. Kavunun, antioksidan savunma enzimlerinden süperoksit dismutaz (SOD) açısından zengin bir kaynak olduğunu belirten Fransız bilim adamları, hayvanlar üzerinde yaptıkları araştırmanın sonucunda bu ezimin, sindirim sisteminde biriken stres proteinlerinin seviyesini düşürebildiğini gözlemledi.
Kavun ye sinirlerin yatışsın
Yaz meyvesi olan kavun, bol miktarda A, B, ve C vitamini, potasyum, çinko, brom ve iyot içeriyor. Sinirleri yatıştırıyor, kanı temizliyor ve kolay bir uyku sağlıyor. Damar tıkanıklığı, kansızlık için de tavsiye ediliyor. Ama hazmı karpuza göre daha zor. Bir de şeker oranı fazladır. Ölçüyü kaçırmadan tüketilmelidir.

Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. Kavundaki A vitaminin, antioksidan olduğunu, yani vücudu temizleyici bir etkiye sahip olduğunu belirten uzmanlar, kavunun diğer faydalarını şöyle sıralıyor: Böbrekleri rahatlatıyor. Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içeriyor. Sinirleri yatıştırıyor, kanı temizliyor ve kolay bir uyku sağlıyor. Damar tıkanıklığı, kansızlık için de tavsiye ediliyor.

Hiç yorum yok: